Днес Румен Радев встъпва в длъжност като президент

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът Румен Радев ще встъпи в длъжност на официална церемония на пл. “Св. Ал. Невски”. Той ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.
На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След това ще пристигне новоизбраният държавен глава Румен Радев, който ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.

След като приеме строя президентът Радев ще се присъедини към президента Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната, където и двамата ще произнесат слово.
Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

На церемонията са поканени министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус.

Двамата президенти ще положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България. Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул.

След това президентите Плевнелиев и Радев и техните вицепрезиденти ще отидат в храма “Св. Александър Невски”.

Там патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен.

След церемонията, на “Дондуков”2 ще се състоят срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите.

След разговорите новите президент и вицепрезидент ще изпратят предшествениците си на парадния вход на институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *