Събраха 55 000 лв. на благотворителен бал във Велико Търново

Споделете лесно и бързо тази публикация

55 050 лв. бяха събрани на благотворителния бал за доизграждането на университетския храм “Св. Евтимий, Патриарх Търновски” в събота вечерта. Над 120 съмишленици и приятели на Стефан Шарлопов и ректора на ВТУ проф.Христо Бонджолов се събраха на стилното събитие в търновския хотел “Янтра”, за да подкрепят каузата им. Кувертът за благотворителната вечер бе 50 лв.

Валяха дарения и по разкритата за благотворителната кампания банкова сметка на ВТУ. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира по телефона по време на събитието 5000 лв. за университетския храм от свое име и на колегите си от IV многомандатен избирателен район. 20 250 лв. пък бяха набрани от търг на картини. Гостите наддаваха за 24 платна, икони и фотографии, а аукционът води Игор Марковски. Произведенията бяха предоставени от преподаватели на ВТУ и самия Шарлопов. Икона на свети Георги дал за каузата шефът на НИМ Божидар Димитров.

“Благодаря ви, че сте тук, защото рядко се вижда опашка за благотворителност”, приветства Стефан Шарлопов. На партито той домакинства със съпругата си Бояна. След 8 години замразяване на строителството на храма, бизнесменът, който е основен спонсор на градежа и ректорът на ВТУ Христо Бонджолов подеха национална благотворителна кампания за довършване на църквата.”С идеята да построим храм на Св.Евтимий Търновски ме запали бившият ректор проф.Иван Харалампиев, който е и мой ментор. Стана ей така, на маса, много вино изпихме с професора, но днес чух камбаната на църквата, така че връщане назад няма, ще свършим работата заедно”, обърна се към присъстващите Шарлопов.

В края на благотворителната вечер се оказа, че целта – на Света гора да бият камбаните на единствената у нас църква на легендарния духовен водач и книжовник св.Евтимий, е постигната.

Бизнесменът Петър Христов, член на Съвета на настоятелите на ВТУ, пое ангажимент да дозавърши храма отвън. Крупни бизнесмени, приятели на Стефан Шарлопов, които не успели да присъстват, пък даряват в специалната сметка 20 000 лв. Друг негов съмишленик Цоло Вътов обеща медния обков за кубетата на храма, който се оценява на 60 000 лв. Фирмата, която партнира на ВТУ в изпълнението на поректа за сигурност и дистанционно обучение пък щедро предоставя останалите средства от нуждите за завършването на църквата 200 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *