Инфаркт уби Валентин Карабашев, докато кара ски

Споделете лесно и бързо тази публикация

Валентин Карабашев е получил инфаркт, докато карал ски в Боровец в неделя, 22 януари, съобщиха на “24 часа” негови близки. Смъртта го застига малко преди финала на писта “Ястребец 3”. Икономистът, който стана най-младият вицепремиер в кабината Беров” през 1992 г., си отиде на 56 години.

Валентин Карабашев е роден в София през 1960 г. Завършва немската езикова гимназия. През 1987 г. се дипломира и по специалността “Международни икономически отношения” в икономическия университет на Будапеща. Работи във външнотърговската организация “Техника” и след това става аспирант в Икономическия институт на БАН. През 1991 г. в политиката го вкарва Асен Мичковски Карабашев става депутат в 36-ото народно събрание от АСП (Алтернативна социаллиберална партия), която тогава е част от коалицията СДС.

Избран е за председател на подкомисията по приватизация към икономическата комисия. След като правителството на Филип Димитров пада от власт, с мандата на ДПС е съставен нов кабинет начело с проф. Любен Беров. Дотогава той е икономически съветник на президента д-р Желю Желев и по-късно сините го кръщават Сламения човек. Лично проф. Беров кани Карабашев за вицепремиер и министър на търговията. Тогава икономистът е едва 32-годишен.

Приема, без особено да се колебае, но с вътрешната нагласа да участва в управлението на държавата като експерт и специалист, а не като политик. Макар да е наясно, че ще се налага да взима и политически решения. Амбициран е да участва във важните решения и дела, които тогава са нужни на България. Постепенно се убеждава, че големите проблеми на реформата могат да се извършат само от силен тим, при това със силната подкрепа на парламента. През януари 1993 г. е изключен от коалицията СДС На 15 юли 1994 г. подава оставка от кабинета “Беров”. Това се случва за първи път след промените през 1989 г. Убеждава се, че правителството и подкрепящата го част от парламента не са готови да направят приватизацията, която всъщност е и основната задача на кабинета.

Самият проф. Беров няма особено желание да се нагърби със сложния процес, но има и много икономически сили в държавата, които не искат да загубят държавните предприятия. А конфигурацията в парламента е много сложна – зад правителството са ДПС (мандатоносител), БСП и онази част от СДС, която влезе в историята с прякора Сините мравки. А те са като орел, рак и щука и всеки дърпа каруцата според собствените си интереси. Така законът за приватизацията, който е приет още при управлението на Филип Димитров през пролетта на 1992 г., не влиза в действие и затъва в блатото на партийните боричкания. Въпреки че е създадена Агенцията за приватизация и са готови подзаконовите нормативни актове. Първата реална приватизационна сделка прави Валентин Карабашев през февруари 1993 г.

Като министър на търговията той лично води търга и продава автосервиз в Шумен Не е много голяма като обем, но той си я брои за историческа. Съавтор и съвносител е на първия приватизационен закон в България заедно с Асен Мичковски и Илиян Шотлеков. Законът е изцяло за пазарна приватизация, продажби чрез търг на държавни предприятия или акции от тях.

Червеният Жан Виденов обаче иска и масова приватизация и променя закона – ваучери, за да участва цялото население. Тя стартира през 1996 г. Помним прословутите Работническо мениджърски дружества (РМД), които народът прякороса на разбойническо ментърджийски. АСП и Валентин Карабашев не успяват да влязат в следващия 37-и парламент. Тогава в интервю той признава, че тръпката на политиката му е липсвала година-две. Осъзнава, че да си политик в България, е нещо доста неблагодарно.

Дори да свършиш работата, за която са те избрали, обикновено почти никой не оценява това. Доброто се забравя, помнят се грешките и гафовете. Напуска АСП през 1995 г. Бизнесът го грабва, той започва да плува в свои води и банковата му сметка започва да расте. От 1996 до 2000 г. е изпълнителен директор на “Златен лев” АД, а от 2000 до 2005 г. – изпълнителен директор на първото в България лицензирано управляващо дружество “Златен лев капитал” АД. През 2005 г. учредява управляващо дружество “Сентинел Асет Мениджмънт” АД и “Булленд Инвестмънтс” АДСИЦ, чийто изпълнителен директор е до 2012 г. През февруари 2013 г. учредява ново дружество за инвестиции в земеделска земя “Риъл Булленд” АД.

В интервю за “24 часа” през април 2010 г. Карабашев отрече в работата си да се е възползвал от факта, че като автор на Закона за приватизацията знае всичките му тънкости и вратички. Аргументът му беше: Всеки може да изучи добре параграфите на закона и да успее в приватизацията. Друг е въпросът, че мнозина забогатяха от приватизацията, като ловко заобиколиха този закон.

В същото интервю Карабашев заяви, че се смята за относително богат човек със сравнително добри доходи. Като бизнесмен постоянно присъства в различните класации на най-заможните хора. В края на 2007 г. в рубриката си “Кои са най-богатите хора в България” сайтът на Дарик радио написа, че предприемачът Валентин Карабашев има над 5 млн. лева. Карабашев обясни, че обикновено авторите на подобни писания не правят разлика между личните му пари и парите, които управлява като изпълнителен директор. Редакцията на “24 часа” поднася най-искрените си съболезнования на близките на Валентин Карабашев и се присъединява към тяхната скръб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *