Нинова първа номинирана за водач на листа

Споделете лесно и бързо тази публикация

Соцлидерката Корнелия Нинова е номинирана за водач на листа в столичния 25-и район. Това е станало още на първата районна конференция на червените в София – в Нови Искър. Този район даде старт на заседанията, на които червените в столицата трябва да определят кандидатите си за депутати.

Всеки от 24-те района в София може да номинира до четирима членове на партията за депутатските листи и един за гражданската квота. Антон Кутев, Станислав Младенов и Цветелина Миланова ще са представители на район “Нови Искър” в листата на 25-и МИР, реши конференцията. Думата “промяна” ще е основното послание на БСП тази година, заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

Промяната тръгва от БСП и ще продължим да я търсим и в държавата, категоричен бе той. След промяната в президентството следващата стъпка била промяна в парламента. “Да сменим досегашния модел на управление на държавата. Това беше моделът на едноличното управление. Затова сега ни е крайно необходима мобилизация и отлична подготовка за качествено провеждане на кампанията за предсрочните парламентарни избори”, заяви Паргов.

Новите имена от района за кандидати за депутати са част от политиката за обновяване на партията. На пленума в събота соцлидерката Корнелия Нинова получи подкрепа от Националния съвет за отпадането на “вечните” депутати и въвеждането на мандатност, с което да бъде даден път на новите лица в партията. “Ако БСП иска да промени България, промяната трябва да започне от нас”, аргументира се тя. Предложението е в устава да бъде разписано, че депутатите имат право на 12 г. в парламента.

Присъствали на заседанието разкриха, че рамо на лидерката за мандатността дали политици с дълъг стаж като Румен Овчаров и Асен Гагаузов. Окончателното решение ще се вземе от конгреса на 4 и 5 февруари. Националният съвет подкрепи и друга революционна идея на Нинова – прекия избор на лидера на партията. Такава възможност съществуваше и до момента, но само като вариант и бе записана паралелно с традиционното избиране на председател от конгрес.

По настояване на Нинова сега отпада, че той ще се гласува от делегатите на форума. Решено бе лидерът на БСП да се избира с гласовете на повече от половината гласували социалисти. Вотът ще се смята за редовен, ако в него са участвали минимум 50% от членовете на партията. Правомощията на председателя обаче остават същите, всяко негово действие подлежи на контрол от конгреса, Националния съвет и Общопартийната контролна комисия.

С ограничението за до 2 мандата на лидерския пост пък се гарантирало, че БСП няма да стане партия от лидерски тип Социалистите ще правят банка кадри, става ясно от промените в устава. В партийната конституция за първи път се разписва глава за кадровата политика. В документа се посочва, че всички членове трябва да имат равен достъп до възможностите за развитие и реализация на всички нива. За изборни длъжности като депутати и местна власт пък се въвежда изискването да се осигурява винаги алтернативност при номинирането, т.е. да се издига повече от един кандидат. Червените ще правят кадрови регистри на всички нива, като подборът на кадрите ще се извършва в две направления – за партийни и за публични длъжности. “Български” продукт – само ако е произведен у нас и с родна суровина

Наименованието “българско” може да бъде поставяно само на продукти, произведени в страната, и ако основната суровина в тях е с произход България. С наименованието “свежи плодове и зеленчуци” може да се търгуват само стоки, произведени на наша територия. Това са част от мерките, които БСП предлага за насърчаване на българските производители. Те бяха представени пред над 50 представители на неправителствени организации, земеделски и екологични структури.

Депутатите проф. Светла Бъчварова и Манол Генов изложиха предложенията за управленски проект на БСП в частта “Околна среда и води” и “Земеделие”. Бяха дебатирани проблеми в секторите, сред които управлението на отпадъци, разделното сметосъбиране, рециклирането, както и проблемът с нарастващото генериране на отпадъци. Бяха направени и предложения за криминализиране на онези нарушения в сектора, които застрашават живота и здравето на хората, както и да се наблегне на екологичното възпитание на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *