Mедици замесени в далавера с инвалидни колички

Споделете лесно и бързо тази публикация

Медици от лекарски консултативни комисии (ЛКК) въртят далавера с търговците на медицински изделия, пише днес “Монитор”.
Всекидневникът се позовава на 53-годишната софиянка Йорданка Петрунова, попаднала в схемата.

Жената получила от доктор в ЛКК указание точно от кой търговец да купи необходимия на съпруга й антидекубитален дюшек. „Даде ми името и адреса на фирма, която по думите му била „добра“, разказа Петрунова.

Лекари от комисиите са в схема с търговците на инвалидни колички, слухови апарати и перуки, потвърдиха пред вестника и управители на фирми за медицински изделия.

„Въпреки че е забранено на комисиите да се занимават с търговски въпроси, това не се спазва. Те са свързани с фирми за медицински изделия, към които насочват хората“, обясни порочната практика Георги Воев, управител на фирма за медицински изделия.

Според Закона за здравето лекарските комисии определят и издават протокол от какво медицинско средство се нуждае пациентът. Той самият пък преценява откъде да си го набави по списък с лицензираните фирми, които продават нужния продукт.

Лекарите обаче прибират от търговците процент от печалбата като им изпращат клиенти и затова убеждават пациентите откъде да пазаруват, твърдят от бранша.

Някои от фирмите пък мамят хората с увреждания, пробутвайки им китайски стоки за произведени в Европейския съюз, за каквито всъщност социалното министерство отпуска помощите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *