Екоинспекцията в Бургас разреши два нови строежа на Иракли

Споделете лесно и бързо тази публикация

На Иракли – един от трите диви плажа, на които миналата пролет депутатите забраниха със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия, ще се строи пак. Преди десет дни екоинспекцията в Бургас е позволила два нови строежа в местността Кладери.

В един и същ ден – на 13 януари (петък), директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Тонка Атанасова е разписала две решения, с които разрешава строителството на две нови и идентични ваканционни селища с бунгала в местността Кладери. Двата проекта са съответно на братята Димитър и Васил Саръстови.

В съгласувателното решение Атанасова посочва, че няма вероятност строителството им да окаже “значително отрицателно въздействие” върху природните местообитания и видове в защитена местност Емона за дивите птици и защитена зона Емине–Иракли”.

Преценката на екоинспекцията е, че те не се нуждаят от оценка за въздействие върху околната среда. В същото време двата съседни терена са от по 5.374 декара всеки. Законът за опазване на околната среда задължава да се прави такава оценка (ОВОС), когато строежите са над 10 декара. В случая инспекцията е преценила, че двата проекта на двамата братя не са един и същ проект и затова не налага ОВОС.

Срокът за обжалване на решенията е две седмици (14 дни) от съобщаването му, което значи най-вероятно до края на месец януари. На сайта на РИОСВ те са публикувани на 17 януари 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *