Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Затруднения и проблеми при изборите на 26 март

Да има машини за гласуване във всяка секция, задължава Изборният кодекс. Но няма откъде да се намерят 12 500 бройки за 2 месеца.
Насрочените от президента Румен Радев за 26 март предсрочни парламентарни избори съвпадат с преминаването към лятно часово време, припомня 24 часа.

Тогава ще преместим стрелките с час напред, което означава, че всички, свързани с организацията на вота, трябва да станат час по-рано. Както и избирателите, които имат и други планове за деня, а държат преди това да гласуват. Съвпадението може да затрудни най-вече секционните комисии.

Съвпадението на вота със смяната на времето не се случва за първи път. На местните избори през 2015 г. се премина към зимно часово време. Тогава обаче стрелките се върнаха с час назад и реално хората имаха бонус от време да отидат до урните.

Извънредният вот на 26 март обаче създава друг сериозен проблем пред комисията. Според чл. 206 в Изборния кодекс “в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване”.

Според някои експерти текстът не е императивен, но според други това значи задължително във всяка секция да има машина. Секциите са около 12 500, а ще е нужен и резерв от машини.

Не е ясно и как ще се организира пращането на машини за вота в чужбина. Освен това доставката на над 12 500 апарата за по-малко от 2 месеца е трудно осъществимо, а у нас нямало фирма, която да ги произвежда.

Не се знае и с колко ще се оскъпи вотът, но със сигурност ще е с няколко десетки милиона лева Наемът на 500 машини за президентските избори през 2016 г. струваше над 770 000 лв.

Очаква се в следващите дни ЦИК да излезе с решение по казуса.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *