Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Последни новини Свят

Българин сред арестуваните в Австрия за връзки с „Ислямска държава“

14 заподозрени, сред които и българин, са арестувани в Австрия по подозрение за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщи The Local, цитирайки AFP.

По оперативната информация преди спецакцията са работили над 800 разследващи, преди да се стигне до арестите във Виена и Грац.

Щурмът на полицията обаче не е свързан с ареста на 17-годишния, задържан миналата седмица по същото подозрение.

Първоначално 8 човека са били задържани – 4 във Виена и 4 в Грац. Сред тях има трима с австрийско гражданство, но от имигрантски произход. Другите са двама босненци, сириец, българин и македонец. Всички на възраст между 21 и 49 години.

Още трима заподозрени от Балканите са били арестувани малко по-късно в Грац.

Сред арестуваните има и 3 жени. Вероятно е някои от тях да са съпруги на вече арестувани джихадисти.

Операцията е била планирана отпреди, не е имало заплаха от конкретно нападение в момента, обясни австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка по време на среща с колегите му от Евросъюза в Малта, цитиран от Ройтерс.

Според таблоида Kronen Zeitung арестите са инициирани след разплитането на информацията за мрежата на босненски ислямски проповедник, който е бил осъден на 20 години миналия юли от магистратите в Грац по обвинение, че е набирал младежи за присъединяване към „Ислямска държава“.

Той е пристигнал от Босна във Виена след разпада на бивша Югославия и оттогава е проповядвал в различни джамии из западната страна.

Акцията е само част от продължаваща операция по издирване и задържане на заподозрени терористи.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *