Хиляди учени с петиция срещу затварянето на САЩ за бежанци от Тръмп

Споделете лесно и бързо тази публикация

Хиляди известни учени, сред които и 11 Нобелови лауреати, подписаха петиция срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за ограничаване на приемането на бежанци в страната с цел да не могат да влизат ислямски терористи, съобщи “Вашингтон пост”.

Петицията е била приготвена и разпространена още в четвъртък, преди президентът да подпише указа. Сред първите подписали са редица носители на Нобелова награда, медалисти на премиите “Фийлдс” и “Джон Бейтс Кларк”, членове на Националната академия на науките. Вчера в Харвардския университет се е състоял протестен митинг срещу намерението на Тръмп. Протести е имало и в редица други университети из цялата страна през последните дни.

Един от подписалите – професор Емъри Бъргър от университета “Амхърст” в Масачузетс, каза, че вече се е чул с много учени от чужбина, които вероятно ще подкрепят петицията и се канят да бойкотират конференции и научни форуми в САЩ. Според него много студенти са ужасени, че няма да могат да се върнат в техните американски университети, ако пътуват до родината си.

Указът на Тръмп обявява 3-месечна забрана за влизане в САЩ на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен и замразява за 4 месеца програмата за приемане на бежанци в САЩ.

В петицията учените наричат мерките, обявени от Тръмп, дискриминационни, противоречащи на националните интереси на САЩ и “налагащи незаслужено бреме върху хора, които са наши студенти, приятели, колеги и членове на нашите научни общности”.

Няколко служители от администрацията на Тръмп не са отговорили на отправеното им запитване да коментират петицията, съобщава “Вашингтон пост”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *