Австрия ще забрани забулване на публични места

Споделете лесно и бързо тази публикация

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство, цитирано от Ройтерс, ДПА и БТА.
Вчера кабинетът публикува пакет от по-твърди мерки за интегриране на мигрантите и мерки за борба против безработицата.

Новата коалиционна програма цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която от месеци води в социологическите проучвания.

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор – Австрийската народна партия.

“Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици”, каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн.

“Политиците започнаха да предлагат решения прекалено бавно”, призна той.

“Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено”, се казва в текста на коалиционното споразумение, публикуван вчера.

Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 мигранти през последните две години.

Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *