Радев се обяви пред Столтенберг за избягване на конфронтацията с Русия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаването на диалога с Русия за избягване на конфронтацията, неразбирателството и за снижаване на риска. Това обяви президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, съобщават от “Дондуков 2”.

Йенс Столтенберг увери, че НАТО ще продължи да засилва отбранителния си потенциал и да подкрепя държавите членки в региона на Черно и Балтийско море и Полша с “пакет от мерки”, както по отношение на Сухопътните сили, така и на Военновъздушните и Военноморските си сили.

По думите на Столтенберг НАТО не се стреми към конфронтация с Русия и не желае студена война. Той подчерта, че подходът на Алианса е умерен, прозрачен и има отбранителен характер. Алиансът ще се стреми и към задълбочаване на диалога с Русия. Това ще бъде направено в съответствие с решенията на срещата на върха във Варшава.

България ще положи максимални усилия за изпълнение на решенията от Срещата на върха в Уелс за достигане на 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП), които да бъдат отделени за повишаване на отбранителните ни способности, заяви още Радев.

Румен Радев е категоричен, че това е изключително важно за развитието на способностите ни. Той смята, че всяка държава членка на НАТО трябва да поеме този ангажимент. Държавният глава подчерта решимостта на страната ни да реализира проектите за модернизация на своите въоръжени сили.

Румен Радев изтъкна още, че за страната ни НАТО е изключително важна организация, която защитава сигурността на държавите членки и дава своя принос за стабилността в региона ни.

Радев смята, че значението на Алианса за България като организация на споделени ценности и отговорности и за колективната сигурност и отбрана се доказва и от посещението в Главната квартира на НАТО в рамките на първата му работна визита в чужбина като държавен глава.

Президентът посочи, че НАТО през последните три години е претърпял сериозна адаптация и България е част от този процес. Такива обаче били изискванията на международната обстановка.

За България участието в учения на НАТО е важно не само за повишаване на сигурността в нашия регион, но и за увеличаването на бойните способности на българските Въоръжени сили, коментира още държавният глава.

Радев благодари за приноса на НАТО като фактор за укрепване на сигурността в региона на Западните Балкани.

От своя страна Йенс Столтенберг открои ролята на страната за изграждането на отбранителни способности на НАТО в Черноморския регион, както приноса към мироопазващите мисии на Алианса в нашия регион и по света. Той изтъкна, че повече от 13 години България е ценен съюзник, който многократно е оказвал важна подкрепа за колективната отбрана.

Столтенберг открои приноса на Румен Радев за опазване на въздушното пространство като командващ Военновъздушните сили на България. Той изрази уверението си, че Радев ще остане ангажиран и като държавен глава с усилията на НАТО за гарантиране на общата сигурност.

Румен Радев и Йенс Столтенберг са се обединили около позицията, че държавите членки на НАТО трябва да продължат да консолидират усилията си в борбата с международния тероризъм и нелегалния трафик на хора.

Шефът на НАТО подкрепя ролята на страната ни като фактор за задълбочаване на европейската интеграция в региона.

Румен Радев посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс. Той се срещна с върховния главнокомондващ генерал Къртис Скапароти и с българските военнослужещи във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *