Прокуратура е удължила срока за проверка на “упойващата” лютеница

Споделете лесно и бързо тази публикация

Прокуратурата е удължила до 10 февруари срока за проверка на лютеницата, за която в началото на годината беше съобщено, че съдържа упойващо вещество. Причината е, че трябва да бъдат разпитани хората, правили анализа, според който в лютеницата има съставката “олеамид”. Това съобщиха за “Дневник” от прокуратурата.

Сигнал за това беше подаден от асоциация “Активни потребители” до Българската агенция по безопасност на храните. Преди това медии разпространиха инфорамицята, че е открит наркотик в лютеница, позовавайки се на организацията на потребителите и на учреждение наречено “Център по биология на храните”.

Проверка на “Дневник” тогава в Българската служба за акредитация показа, че центърът няма разрешение за работа. Управителят на Центъра по биология на храните Сергей Иванов обаче уточни пред “Дневник”, че той е експерт към Европейската агенция за безопасност на храните и не се нуждае от разрешение от службата, за да извършва анализи.

Ден, след като агенцията по храните беше сезирана, проверката й показа, че няма неразрешени съставки в лютеницата и че откритото в лютеница вещество олеамид не е наркотик.

Междувременно прокуратурата реши да провери фирмата “Идеал Продукт” ООД в Перущица за евентуално извършено престъпление –

изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

Проверката още продължава, като от държавното обвинение не дадоха повече информация.

В съобщението на агенцията по храните тогава се казваше, че “научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са “потенциално опасни”. От агенцията уточняваха, че няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *