Съдът постанови да се осигурят машини за гласуване във всички секции

Споделете лесно и бързо тази публикация

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за броя на машините, с които ще може да се гласува на предстоящите на 26 март избори, съобщиха от съда. Делото бе заведено от “надпартийната платформа” “Нова република”, представена в съда от бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов. Това означава, че ЦИК ще трябва да осигури 12 500 машини за предстоящите избори.

Повод за жалбата им стана решение на комисията от миналата седмица, според което “на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции в цялата страна”.

Така на практика съдът се съгласи с тезата на жалбоподателите, според която машини трябва да има във всяка секция.

Според тях ЦИК не е компетентна да отмени машинното гласуване, което е направила на практика с решението си да има само 500 машини. От своя страна представителите на комисията заявиха вчера пред съда, че в закона никъде не се въвежда задължение във всяка секция да има машина, а това било само “правна възможност”. Повече за аргументите на двете страни пред ВАС четете тук.

Решението на върховните съдии Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев е окончателно и не подлежи на обжалване. В момента то е недостъпно на страницата на ВАС, защото е “в процес на обезличаване на лични данни”.

По-рано днес говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира в ефира на Би Ти Ви, че комисията е приела на предстоящите избори да има само 500 машини с 2/3 мнозинство от гласовете на членовете й. Обсъждани били три тези. Според едната машини трябвало да има във всяка секция; според другата, когато законодателят е въвел разпоредбата за машинното гласуване е имал предвид те да бъдат въведени навсякъде на редовни парламентарни избори през 2018 г.; според третата теза в компетентността на ЦИК било да се уредят условията и редът за машинно гласуване.
След решението на съда говорителят на комисията Цветозар Томов заяви пред БТА, че ще се съобразят с него, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които тепърва ще обсъждат.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, коментира Томов. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, смята говорителят на ЦИК.

Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК,а и отговорните институции в България трябва да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Преди няколко дни служебният премиер Огнян Герджиков определи като непосилно задължението за предстоящите избори да се купят 12 500 машини за гласуване. Той цитира латински принцип в правото, който прави незадължителен един ангажимент, когато той е неизпълним.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *