Словакия създаде спецчасти за борба с тероризма и екстремизма

Споделете лесно и бързо тази публикация

Словакия създаде специални полицейски сили за борба с тероризма и крайнодесния екстремизъм, обяви премиерът Роберт Фицо.

Полицейската част е съставена от 125 елитни офицери и ще разследва също финансирането на тероризма и екстремизма, както и на престъпленията от омраза.

Фицо, който представи новото формирование, заяви, че е доволен, че полицията сега може “да реагира на нова вълна от екстремизъм и фашизъм”, която се надига в Европа и сега започва да се проявява “в пълна сила дори в Словакия”.

Фицо заяви също, че вече не е достатъчно да се реагира само на думи на онези, които отричат Холокоста или величаят нацистката марионетна държава, каквато Словакия е била през Втората световна война, предадоха агенциите “Асошиейтед прес” и “Ройтерс”, цитирани от БТА.

Премиерът не назова конкретни крайнодесни групи в страната, но неонацистката “Народна партия – наша Словакия” има 14 депутати в парламента и открито се възхищава на Йозеф Тисо, президента на словашката държава от 1939 до 1945 г., който разреши десетки хиляди словашки евреи да бъдат изпратени в нацистките лагери на смъртта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *