Румънският премиер отмени указа за декриминализирането на корупцията

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министър-председателят на Румъния Сорин Гриндеану обяви в събота, че правителството ще отмени спорния указ за частично декриминализиране на корупцията, който предизвика най-масовите протести в страната след свалянето на комунистическия дикататор Николае Чаушеску през 1989 г., предава АФП, цитирана от Фокус.

„Утре (неделя) ще проведем правителствена среща за отмяна на указа“, съобщи премиерът в рамките на пресконференция. „Не искам Румъния да бъде разделена. Не може да бъде разделена на две“, допълни Гриндеану. Премиерът обяви, че възнамерява да започне обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа, съобщава БНТ. Предвижда се и премахване на декриминализирането на злоупотреби на стойност до 200 000 леи (44 000 евро).

Малко преди изявлението на Гриндяну новината за изтегляне на спорното постановление обяви лидерът на партия АЛДЕ Калин Попеску-Таричану – по-малкият коалиционен партньор на управляващите социалдемократи. Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента. Днес десетки хиляди румънци излязоха по улиците на страната да протестират срещу постановлението за пети пореден ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *