Румънското правителство ще замени спорното постановление с проектозакон

Споделете лесно и бързо тази публикация

След като румънското социалдемократическо правителство отмени спорното постановление, което декриминализира някои корупционни деяния, премиерът Сорин Гриндяну призова министъра на правосъдието да подготви законопроект, който ще бъде изпратен в парламента за дебати, предаде “Асошиейтед прес”, цитирана от БТА.

Гриндяну призова министерството на правосъдието във възможно най-кратък срок да започне публични дебати с всички политически партии и представители на гражданското общество за спорните елементи в оттегленото постановление, което предизвика масови протести в цяла Румъния.

Предстои също така Конституционният съд да се произнесе по законността на постановлението.

Съобщението за оттегляне на постановлението обаче не спря демонстрантите да се съберат и днес, за шести пореден ден, за да кажат на Гриндяну и социалдемократическото правителство, че корупцията трябва да се изкорени, информира БТА.

По данни на АФП този следобед на площада в центъра на румънската сторица са се събрали около 1000 души и се очаква броят им да се увеличи, когато автобуси от други места пристигнат в Букурещ.

Мнозина коментатори посочват, че антиправителствените протести в Румъния няма да приключат с отмяната на постановлението. Хиляди хора скандират “Оставка, оставка” и искат предсрочни избори, отбелязват агенциите.

Злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 000 леи (около 44 000 евро), да бъде декриминализирана. Предвиденото наказание за злоупотреба с власт се намалява от между 2 и 7 години на между 6 месеца и 3 години или глоба. Кабинетът одобри указа тихомълком десетина дни, след като бе предложен, без той да е включен в дневния ред на кабинета.

От постановлението щеше да се възползва на първо място лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, срещу когото в момента върви дело за корупция. Той е обвинен, че е използвал влиянието си, за да осигури държавни заплати за двама души, работещи в централата на партията между 2006 г. и 2013 г.

Всичко това доведе до невиждани по мащабите си от десетилетия протести, сравнявани единствено с бунтовете срещу комунистическия диктатор Николае Чаушеску.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *