Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Половин милион румънци поискаха оставката на правителството

Около половин милион души по оценки на медиите излязоха вчера по улиците в Румъния, искайки оставката на кабинета „Гриндяну”, предадоха Франс прес и БТА.
Поредният масов протест се състоя въпреки, че правителството оттегли спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния.

Това отстъпление не уталожи гнева на демонстрантите, които бяха около 250 000 в Букурещ до сградата на правителството и още толкова в други румънски градове. Протестиращите искат оставка на социалистическото правителство на Сорин Гриндяну.

Текстът предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева).

Най-масовите антиправителствени протести от революцията през 1989 г., при която бе свалено правителството на диктатора Николае Чаушеску, успяха да притиснат новото румънско правителство да оттегли приетото набързо решение.

„Оставка!“ и „Крадци!“ скандираха вчера демонстрантите в Букурещ, развявайки национални трибагреници и знамена на Европейския съюз.

Премиерът Гриндяну изключи възможността да подаде оставка и заяви в телевизионно интервю, че носи отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори на 11 декември. Той обеща бързо да започне обществени дебати с останалите партии и гражданското общество.

Досега протестите протичат до голяма степен мирно и дори в празнична атмосфера. Родители водят на тях малките си деца и домашните си любимци, а доброволци раздават прясно изпечени сладки на деца, облечени в дебели зимни дрехи и с вълнени шапки.

Вчера имаше и проправителствена демонстрация, на която неколкостотин души се събраха около президентския дворец. Те негодуваха против това, че президентът Йоханис Клаус зае страната на протестиращите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *