Тракторист видял джипа на бизнесмена Иван Иванов близо до разстреляните елени

Споделете лесно и бързо тази публикация

Отнехме преди година разрешителното за лов на поповския бизнесмен Иван Иванов, подозиран за убийствата на 3 елена и 4 кошути в държавното ловно стопанство “Черни Лом”. Това съобщи за “24 часа” шефът на ловно-рибарското сдружение в Попово Нешко Неделчев. Той каза, че двата черни джипа “Мерцедес” G класа и “Тойота Хагоикс”, заснети да излизат от стопанството на 21 януари след едно от убийствата, се ползват от Иванов. “Всички в Попово знаят, че са негови”, каза Неделчев с уговорката, че Иванов е невинен до доказване на противното.

Проверка на “24 часа” показа, че номерата на мерцедесите – СА 1166 ВН и СА 1166 ХС, са регистрирани на две лизингови компании. От “Дойче Лизинг България” ЕАД потвърдиха, че са лизингодател, но посочиха, че не могат да разкрият кой е получател на автомобила. Другият мерцедес е взет на лизинг от фирма на Иванов – “Елена рента кар”. Оттам затвориха телефона на въпрос на “24 часа” кой ползва джипа. Журналист позвъни и на бизнесмена, но секретарка каза, че той ще върне обаждането. До редакционното приключване на броя това не стана.

Висши прокурори обаче потвърдиха, че мерцедесите, както и тойотата, са собственост на фирми на Иван Иванов “Това, че сте собственик на кола, заснета близо до мястото на престъплението, не ви прави негов извършител”, посочиха обаче обвинителите. Те обясниха, че една от версиите, по които работят, е, че именно Иванов и негови служители са убили 7-те животни между 27 октомври м.г. и 23 януари. Бизнесменът, собственик на “Елена груп”, която се занимава с преработка и консервиране на селскостопанска продукция и производство на олио, както и 4-ма негови служители имали ловна дружинка, и често ходели в стопанството “Черни Лом”. В края на 2015 г. ловните билети на Иванов и служителите му Димитър Димитров, Йордан Йорданов, Светозар Стоев и Станислав Неделчев са били взети, каза Неделчев.

“Пречеха на организирания ловен туризъм. Ходеха с големи автомобили, дрънчаха, мятаха пиратки по дивеча и го плашеха”, описа действията на петимата шефът на ловно-рибарското сдружение. Нешко Неделчев обясни, че когато имало чужденци, групата нарочно ходела при тях и им пречела. Затова им отнели билетите за година. Ловните другари обаче обжалвали наказанието и делото стигнало до Върховния административен съд в София. В момента то е висящо. Заради това, че са обжалвали, санкцията им все още не е наложена. “Тя ще влезе в сила само ако съдът я потвърди”, обясни Неделчев. По думите му, след като завели дело, той им издал разрешителни за лов. “Идваха няколко пъти след това, но не съм виждал Иванов с тях”, посочи мъжът. Той е потресен от зловещите убийства на 3-те благородни елена и 4-те бременни кошути. При 5 от случаите няма нито една физическа улика освен телата на мъртвите животни.

Първото е намерено простреляно на 27 октомври 2016 г. На 17 януари 2017 г. в землището на село Славяново е открит друг смъртоносно прострелян елен. Серията от престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е намерен още един труп. Две бременни кошути са открити разстреляни на 21 януари в землището на с. Еленово. Именно тогава бракониерите са били по-небрежни. Изстрелите им по 2-те бременни кошути са чути от гардове в стопанството. Те отиват да проверят какво става, а пътят им е пресрещнат от колите на бракониерите. “Видях да приближават 2 коли с включени светлини. При преминаването им покрай мен видях, че автомобилите са 3. Два от тях бяха “Мерцедес” G класа, черни, с еднакви регистрационни номера – СА 1166, а третият бе “Тойота Хагоикс”, също черен, с регистрационен номер СА 4849. Последните цифри не ги видях”, пише в сигнала си, с който “24 часа разполага, горският служител Илиян Василев. Заради мрака той се връща в хижата, където заварва силно притеснен ловец.

На следващия ден Василев открива мъртва кошута в окървавения сняг с прострелни рани от ловни карабини в тялото и дори муцуната. Разследващи предполагат, че по нея е стреляно с повече от едно оръжие – травмите издавали различен ъгъл на стрелба. Джиповете са заснети от камери, благодарение на което се разбират и последните букви от номерата им. На 22 януари отново е убито животно, а джиповете са видени от тракториста Александър Асенов “Разбрах, че вечерта е видял мерцедеса на Иван Иванов и една от колите на охранителна фирма на “Път инженеринг”, пише в рапорта си служителят в стопанството Атанас Колев. “На снега установих по следите от грайферите, че същите са ходили към ловния дом. Колата на Иван Иванов беше ходила към ловния дом”, обяснява Колев, който предал сигнала на тракториста в полицията.

Снимки: в. 24 Часа

Оттам почнали разследване, когато на 27 януари едва на 250 м от главния път Попово – Търговище отново имало убито животно. Този път обаче убийците оставили проектилите на място, а прокуратурата е назначила експертизи. Предполага се, че последното убийство е дело на имитатори. Образувани са 6 досъдебни производства за убийство без разрешително на дивеч. Ако бъдат признати за виновни, убийците ще се разминат с до 1 г. затвор или глоба до 300 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *