Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Жертва на онлайн тормоз е било всяко трето българче

Средно всяко трето българче е било обект на онлайн тормоз. Това показват данни от изследване на Националния център за безопасен интернет, цитирани от „Монитор“.
Експертът Георги Апостолов е обяснил пред всекидневника, че този дял е нараснал, защото при предното проучване е бил 20 на сто.

Сред причините за тази тревожна тенденция е, че все по-рано децата започват да използват интернет. Най-ниската декларирана възраст била 4 години.

Най-често хлапетата влизат за първи път в мрежата на 7 години, като преди шест години това се е наблюдавало при десетгодишните.

Проучването показва още, че около 80% от децата между 9 и 11 г. имат профил в социалните мрежи, въпреки че Фейсбук е позволен чак след навършване на 13.

Освен това учениците не се възползвали от защитите, които предлагала социалната мрежа за непълнолетните потребители, обясни още Апостолов.

Голяма част от тях заявявали, че са запознати с възможностите за ограничаване с цел сигурност, но на практика едва 20% се възползвали от тези опции.

Георги Апостолов коментира също, че онлайн тормозът има пряка връзка с агресията в училище.

7279 са случаите на агресия в училище, свързани с физическо посегателство и психически тормоз през миналата учебна година. Близо 1500 от тях са случаите на тормоз и кибертормоз.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *