Затворници ще правят качествено мляко и сирене

Споделете лесно и бързо тази публикация

На остров Персин затворници ще произвеждат млечни продукти по световни стандарти, съобщи Министерството на правосъдието.
До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти.

Изграждането на мандрата става възможно, след като Държавно предприятие “Фонд затворно дело” е подписало договор с Държавен фонд “Земеделие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за 3 366 251,12 лв.

Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване.

Стопанството на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентноспособни млечни продукти.

Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода.

Островът е известен като място за запрещение на политически затворници до 1989 г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *