22 партии и коалиции ще участват на парламентарните избори

Споделете лесно и бързо тази публикация

Участниците на предсрочните парламентарни избори на 26 март ще са са 22, без да броим независимите кандидат-депутати, които ще бъда регистрирани от инициативни комитети.

В регистъра на Централната избирателна комисия (ЦИК) има 18 партии и 9 коалиции. Регистрацията на 5 от партиите обаче не беше дадена или беше отнета след проверките на комисията.

9 от членовете на ЦИК са гласували срещу регистрацията на “БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА” на Николай Бареков, 11 са били “За”, но решенията на комисията се взимат с 2/3. Причината е настояването на Бареков партията в бюлетината да бъде записано името “ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ”. Името на партията му беше сменено с конгрес, но при регистрирането му в ЦИК нямаше излязло решение на съда за новото име.

“Обединение на българските националисти “Целокупна България” на Григор Велев също има отказ от ЦИК. Велев не е изпълнил изискването да предаде на “технически носител” списъка с три имена, ЕГН и саморъчен подпис на 3279-те избиратели, които подкрепят регистрацията на партията, въпреки, че е бил уведомен.

Поради същите причини отказ има и “НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЕДИНСТВО” на Никола Иванов.

При проверка на подписката на партия БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ се оказало, че подписите са 2050 при изискване от 2500. Заради това регистрацията на партията бореща се за въвеждане на безусловен базов доход е отнета.

БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – НД представляван от Боян Расате също е получил отказ за регистрация. Пропуските според комисията са много, Расате не е имал пълно пълномощно да представлява партията, банковата сметка не е била актуална имало и “непълноти и несъответствия на представения списък на избиратели за подкрепа”.

На предишните предсрочни избори на 5 октомври 2014 г, участваха 25 партии и коалиции. Изборите през май 2013 г., също бяха предсрочни, тогава участниците в надпреварата за депутатските бяха 45, като повече партии в най-новата ни история е имало само на изборите през 1994 г.- 46.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *