Образователният министър обвини Кунева за спрените пари от Брюксел

Споделете лесно и бързо тази публикация

Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, докато Европейската комисия поднови плащанията по нея. Това обяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков пред Дарик радио.

Той увери, че Брюксел ще възстанови средствата на държавния бюджет.

Припомняме, Европейската комисия алармира в писмо до МОН, че има редица проблеми в оперативната програма. Докато не бъдат отстранени те, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

Това обаче не означава, че програмата е спряна, категоричен е Денков.

Според него Брюксел е показал на България жълт картон. “Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен”, заяви просветният министър.

Той посочи, че още през 2014 г., когато беше зам.-министър, договарял програмата с Европейската комисия. Тогава са били уточнени дейности, цели, начин за разпределяне на средства. Николай Денков е категоричен, че по време на дискусиите не е имало критики към програмата. Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в Министерството на образованието.

Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, настоя Денков.

По думите му, ведомството е имало много време да се подготви за европейския одит и да отстрани всички потенциални проблеми.

“ЕК открои два вида. Единият е свързан с отношенията между управляващия орган на програмата, който е дирекция в министерството, и останалите дирекции, които пък изпълняват проектите в програмата. Добрата практика изисква този, който дава парите и този, който ги ползва, да са независими и разделени от стена, за да не могат да си влияят. В нашия случай те са в едно министерство”, обясни Николай Денков.

Той заяви, че е водил борба за решаване на проблема и много пъти е алармирал за него. Предстои той да бъде решен на разговори с Европейската комисия, на които Министерството на образованието ще представи набелязани за целта мерки.

Вторият проблем пък е свързан с дейности, които не функционират добре. “Той касае начина, по който са оценявани проектите. Според ЕК той не е бил достатъчно прецизен. Става дума за над 100 проекта”, посочи Денков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *