Германия, Франция и Италия искат промяна за чуждите инвестиции в ЕС

Споделете лесно и бързо тази публикация

Германия, Франция и Италия са поискали от Европейската комисия да обмисли промяна на правилата за чуждестранни инвестиции в Европейския съюз поради опасения, че технологично ноухау изтича извън единния пазар.

Писмото, подписано от икономическите министри на Германия и Франция и министъра на промишлеността на Италия, е цитирано от “Ройтерс”. В него се изказва тревога, че растящ брой инвеститори извън ЕС купуват европейски технологични компании, водени от стратегическите интереси на собствените си държави.

В същото време инвеститори от ЕС са изправени пред трудности, когато се опитват да влагат в чужбина, се казва в писмото до еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

“В резултат на това сме загрижени, че отсъства реципрочност, както и от разпродаването на европейски опит и познания, срещу което няма ефективни инструменти за борба”, допълват министрите. Те посочват случаи на страни, в които компании от ЕС не могат да кандидатстват за обществени поръчки, а в същото време единният пазар е отворен за конкуренти от чужбина. Освен това режимът в някои трети държави изисква компании от ЕС да създават локални съвместни дружества, за да осъществяват дейност.

В писмото се препоръчва Еврокомисията да направи ревизия на възможността страни членки да могат да отказват чуждестранна инвестиция или да имат право да поставят определени изисквания пред нея.

“Законите на ЕС позволяват на страните членки да забраняват чуждестранни инвестиции, които заплашват обществената сигурност и ред. Нуждаем се от допълнителна защита, основана на икономически критерии и свързана с експертната оценка на Европейската комисия”, обясняват министрите от трите най-големи икономики от еврозоната.

Франция има дълга традиция да проверява и – при определени условия – да блокира чуждестранни придобивания. Но напоследък в тази посока се движат и настроенията в Германия – основно заради някои нови инвестиции от Китай, казва пред “Ройтерс” източник от френското министерство на икономиката.

Според него избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ също е една от причините за писмото, макар че целта на тримата министри не е да се издигат нови протекционистични бариери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *