Нов документ с финансов отчет ще се издава на пациента на изход от болницата

Споделете лесно и бързо тази публикация

Идеята на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев – на пациентите да се издава документ с финансов отчет за разходите по лечението им на изписване от болницата, залегна в Националния рамков договор за 2017 г. Това ще е „нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента“, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Персонифицираният аналитичен финансов документ, издаван заедно с епикризата, ще информира пациентите за всички извършени манипулации върху тях по време на престоя им в болницата, както и техните цени. Около това са се обединили представителите на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз по време на преговорите по Националния рамков договор за 2017 г., които тзапочнаха днес във ведомството. Предложението е дошло от представителите на здравната каса.

Все още не е ясно как този документ ще помогне за контрола на направените разходи за пациентите. Той вероятно ще се изпраща и до здравната каса и до Министерството на здравеопазването, но самите пациенти не винаги ще са в състояние или с капацитета да разчетат и потвърдят информацита върху листа. Същевременно той ще се добави към бюрократичния ред в болниците.

По информация на БНР в преговорите за рамковия договор за тази година са залегнали и четири механизма за намаляване на разходите за лекарства, които се покриват от здравната каса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *