КАТ: Лошото време попречи да има глоби за гонки

Споделете лесно и бързо тази публикация

От влизането в сила на последните промени в Закона за движение по пътищата, с които на пътна полиция бе дадена възможност да санкционира участници в нерегламентирани състезания, столичният КАТ не е налагал глоби за такива провинения. Причината – влошените метеорологичните условия в последно време са попречили на любителите на дрифтинга да се събират за тази цел. Затова няма и установени случай на „гонки“.

На местата, на които КАТ знае, че има вероятност да се събират коли за нерегламентирани състезания има патрулиращи полицаи, като може да се премине и към постоянно наблюдение, обясниха от СДВР. С цел да бъдат предотвратени и недопуснати проблеми в различни места в столицата или при сигнал служителите се изпращат веднага за контрол и проверка. „Освен това е препоръчано със специалната кореспонденция с общината да бъдат изградени системи за видеонаблюдение на тези места за видеоконтрол“, отговориха още от столичната полиция.

Иначе пътните полицаи в София са установили четири места, на които са се провеждали нерегламентирани състезания.

– ул. „История Славянобългарская“ – до Централните софийски гробища;
– бул.“Владимир Вазов“ – в района на паркинга на магазин BAUMAX;
– борсата на „Булгарплод“ на бул. „Проф. Цветан Лазаров“;
– около бензиностанция OMV на Околовръстния път при Бояна;

Досега обаче участниците в гонки не можеха да бъдат санкционирани, тъй като полицаите, които пристигаха на място с нерегламентирани състезания, не можеха да установяват нарушаване на обществения ред. При проверка обаче бяха налагани санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата и на Кодекса за застраховането.

С новите изменения в закона бе предвидена нарочна санкция за участие в „гонки“ – лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *