Проверките в Министерството на отбраната продължават, обяви Стефан Янев

Споделете лесно и бързо тази публикация

Целият доклад за проверката на обществените поръчки в Министерството на отбраната е изпратен в прокуратурата, но с него инспекциите във ведомството не са приключили, съобщи служебният министър Стефан Янев пред БНТ.

„В препоръките на доклада се казваше, че целият доклад трябва да бъде изпратен до прокуратурата и до Агенцията за държавен финансов контрол. Причината – по отношение на прокуратурата, от тези над 100 поръчки, вероятно има 9-10, в които има индикации за някакви нарушения, които могат да водят до съдебни или най-малкото някакви проверки на прокуратурата“, каза Янев. В други 45 обществени поръчки са открити някои процедурни нарушения, които могат да бъдат обект на проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция, обясни той.

По думите му при останалите 50 поръчки имало открити недостатъци, които са основание да се дадат препоръки какво да се подобри в процедурите вбъдеще. Същевременно днес служебният министър-председател Огнян Герджиков представи обобщени данни от проверките в министерствата. Той обясни, че 9 договора, сключени от бившия министър Николай Ненчев са дадени на прокуратурата, защото в тях има „индикатори за измама и други нарушения“.

„В момента нищо не ме притеснява, защото този доклад предполага едни допълнителни проверки. Тези проверки ще покажат дали има нещо притеснително, или няма“, посочи военният министър. Той уточни, че продължават проверките във Военномедицинска академия и в търговските дружества към Министерството на отбраната.

Според Стефан Янев по-големият проблем е, че „армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години“. Той припомни периода на световната икономическа криза, като посочи, че през 2008-2009 г. Са отнети сериозни суми от прогнозираните бюджети на министерствата, като за армията това били 40%.

„И до момента не сме се върнали на тези нива, т.е. през всички тези години армията не е получавала това, което ѝ е било необходимо“, заяви министърът. Според Янев се създава само един минимум, с който грубо да се поддържат минималните способности на армията, но не и тя да се модернизира.

„До 2014 г. усещанерто за сигурност в обществото не беше толкова застрашено. Модернизацията сякаш не беше толкова остър проблем тогава“, смята Янев. Той изтъкна, че след 2014 г. средата за сигурност се е променила драстично заради сериозните криза на изток – конфликтът в Украйна, и на юг – в Близкия Изток и Северна Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *