Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Секционните комисии ще се обучават с телеконферентни връзки за машинното гласуване

Обучението на секционните комисии за машинното гласуване ще става с телеконферентни връзки с цел едновременно обучаване на много по-голям брой хора, каза вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев. Преди това той се срещна с новоназначените областни управители, за да координира подготовката за изборите, заедно с ЦИК и администрацията на Министерския съвет. .

Машинно гласуване ще има или за всички, или изобщо няма да има, каза Янев в отговор на въпрос на „Дневник“ дали е възможно да има машинно гласуване само в част от секциите. „Не мисля, че е предвидено. Последното решение на ВАС е категорично – или машини навсякъде, или не. Така че това е една трета хипотеза, която не бих искал да коментирам от гледна точка на някакво правно тълкуване, по-скоро очакванията са, че ще има или за всички, или няма да има“, каза Янев.

22 февруари е крайният срок за получаване на офертите на фирмите, които биха могли да осигурят машините за изборите, както е предвидено в закона.

Ако машини все пак не бъдат доставени, ще се гласува с хартия по обичайния начин. „Как ще се произнесат вече в правния свят по тълкуването на този казус, аз не мога да коментирам и не мисля, че е редно“, каза Янев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *