Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Голяма Задушница е, почитаме паметта на мъртвите

Днес отбелязваме първата Голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. В София до гробищните паркове ще бъде осигурен допълнителен транспорт.

На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос.

Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Голяма Задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни.

От Столична община информират, че за улеснение на столичани, в София днес се разкриват допълнителни линии на градския транспорт:

„Пуска се временна трамвайна линия по маршрута от ж.к. „Борово“ до кв. „Орландовци“. Предвижда се и разкриването на временни линии – 83А, 108А, 79А, 18А, 86А, 90А, които ще осигуряват съответно допълнителен транспорт към всички гробищни паркове. Ще бъдат осигурени евакуационни автомобили, които при струпване на много коли с неправилно паркиране ще бъдат репатрирани в района на гробищните паркове“, каза Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *