Радев поиска страните от региона да работят по модела на Вишеградската четворка

Споделете лесно и бързо тази публикация

България и Хърватска ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на ЕС.
Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович, които проведоха двустранна среща в рамките на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Двамата държавни глави се обявиха за продължаване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Според Радев, страните от Югоизточна Европа трябва да се стремят към засилване на регионалното сътрудничество по модела на Вишеградската четворка, посочи още президентът Радев и открои постигнатата от централноевропейските страни висока степен на икономическа интеграция и партньорството в сферата на сигурността.

Припомняме, позициите на страните от Вишеградската четворка, доведоха до разнобой при изработването на единни позиции в ЕС по миграционната политика и санкциите срещу Русия. В Унгария се стигна до масови протести срещу Премиера Виктор Орбан заради курса му на сближаване с Кремъл.

Президентите на България и Хърватска констатираха, че споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и че отличните двустранни отношения са предпоставка за увеличаване на двустранния стокообмен, благоприятстват инвестициите и туризма.

Многобройните кризи, пред които е изправен Европейският съюз днес, не трябва да водят до намаляване на подкрепата за процеса на разширяване по отношение на държавите от Западните Балкани, беше подчертано на срещата.

“Нашият регион ще спечели много ако приобщи тези страни към усилията за справяне с общите предизвикателства пред сигурността”, заяви българският президент.

Радев и Грабар-Китарович се обявиха за ускоряване на процеса на реформи в страните, кандидатстващи за членство в ЕС, насочени към утвърждаване на демократичните ценности, върховенството на закона и ефективната защита на правата на националните малцинства.

Българският президент оцени високо инициативата на хърватския си колега “Три морета”, насочена към задълбочаване на енергийната, транспортна и дигитална свързаност между държавите от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море и потвърди готовността на страната ни да бъде активен участник в този процес.
На следващата среща на държавите-участнички в инициативата във Вроцлав ще бъдат обсъдени и общите предизвикателства пред сигурността в Централна и Източна Европа.

Регионалното сътрудничество на Балканите и политиката на разширяване на ЕС ще бъдат във фокуса на българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г., стана ясно от думите на Румен Радев.

В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, президентът Румен Радев разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със сенатора от САЩ Джон Маккейн. Българският държавен глава даде висока оценка на сътрудничеството на страната ни и САЩ в сферата на киберсигурността, миграцията и борбата с тероризма и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на двустранното партньорството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *