Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Отказаха трансплантация на 9-годишно дете в Германия

Отказаха трансплантация в чужбина за 9-годишно момче в критично състояние, показа разследване на bTV. Решението, че детето може да се лекува в България е взел зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев. Това уточни Пенка Георгиева от обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Днес, 20 февруари, детето трябваше да пътува за клиника в Германия, където да му бъде трансплантиран бъбрек. Малкият Байрям Али втора година е в тежко състояние и на хемодиализа. Заради заболяването момчето не ходи на училище, не можа да играе. Той е най-малкият пациент в център по хемодиализа в Стара Загора.

4 пъти в седмицата Байрям, баба му и дядо му минават по 150 км от село Тъжа до Стара Загора за поредната хемодиализа. От две години това е единственият му шанс за живот.

Доктор Васил Чолаков приема малкия пациент, след като други диализни центрове са го отпратили. В тежката зима лекарят води детето на процедурите с личния си автомобил.

Момченцето е с вродени бъбречни аномалии. Когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност, заради което родителите му го предават на грижите на бабата и дядото.

От две години състоянието му се влошава и близките подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина. От клиника в Германия казват,че единственият шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Бабата е бъбречен донор на момченцето.

Трансплантацията в чужбина е одобрена с решение на Фонда от ноември миналата година. Байрям и баба му трябваше да летят за Германия на 20 февруари.

Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца няма. В телефонен разговор казват на близките,че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента, че трансплантацията може да бъде извършена и в България.

От сряда започва подготовката на детето за трансплантация в правителствената болница „Лозенец“ в София. От там са обявили, че могат да извършат трансплантацията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *