Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Ден преди крайния срок няма желаещи да осигурят машините за изборите

Ден преди крайния срок за подаване на оферти за доставка на машини за изборите на 26 март нито една компания не е депозирала документи, а най-големият доставчик на машини декларира, че няма да участва в търга, съобщи Би Ти Ви.

От компанията, която осигури оборудването за предишните избори – „Сиела Норма“ АД, коментират, че няма как за 10 дни да бъдат произведени необходимите машини за предсрочния вот.

„Можем в рамките на няколкостотин машини, дори няколко хиляди машини, да осигурим от наши резерви, от наши наличности, но никой на този свят не поддържа 12 500 машини с идеята някои ден да ги даде под наем на България“, коментира управителят на фирмата Веселин Тодоров.

Преди дни вицепремиерът Стефан Янев каза, че поръчката е за всички секции в страната и няма да се прави частична доставка. На 1 февруари Върховният административен съд постанови, че Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да осигури машини за всички 12 500 секции.

ЦИК обяви поръчката за осигуряване на машините на 11 февруари, като междувременно обясни забавянето ѝ с това, че не е могла да я обяви без указ за насрочване на избори. Поръчката за „осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители“ е с прогнозна цена от 12.5 млн. лв. без ДДС. Според решението максималната цена за осигуряване на машините може да е 15 млн. лв. без ДДС, т.е. до 18 млн. лв. с данъка.

Преди дни от служебното правителство дадоха да се разбере, че не смятат, че нужният брой машини за гласуване ще бъде осигурен навреме за вота. Служебният премиер Огнян Герджиков пък допусна, че липсата на машините – изискване на изборния кодекс, може да стане основание за искания за касиране на вота.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *