Желаещите да гласуват в чужбина българи имат седмица да подадат заявления

Споделете лесно и бързо тази публикация

Българите, които живеят извън страната, имат още една седмица да подадат заявления, за да участват на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Срокът изтича на 28 февруари. До момента има подадени над 15 хиляди заявления, видно от сайта на ЦИК.

Най-много български граждани, заявили желание да упражнят правото си на вот, засега има в Турция – над 5 000, следвана от Великобритания с над 1700 и Испания, САЩ и Германия. До момента с решение централната комисия е разкрила избирателни секции в сградите на дипломатическите представителства на България в чужбина. Окончателният брой на секциите извън страната ще бъде известен след изтичането на срока за подаване на заявления.

В страните извън ЕС не могат да се разкриват повече от 35 секции, след последните изменения в Изборния кодекс по предложение на Патриотичния фронт. Според закона, за да бъде открита секция на определено място, трябва или да има дипломатическо представителство, или да има подадени 60 заявления на желаещи да упражнят правото си на вот.

Вчера БНР съобщи, че българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулските представителства на страната ни във федералната република. Практиката в Германия е изборни секции да бъдат организирани само в дипломатическите и консулски служби на дадена страна. На президентските избори миналата година в посолството в Берлин имаше големи опашки от желаещи да гласуват българи.

Иначе според другите срокове избирателите в България, които искат да гласуват по настоящ адрес могат да подадат заявление за това в съответната общинска администрация до 11 март. До тогава се подават и заявления за гласуване с подвижна урна.

Днес е последният ден, в който партиите и коалициите пък могат да регистрират своите листи с кандидат депутати в ЦИК. Предизборната кампания започва на 24 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *