Холандия опитва да узакони отглеждането на марихуана

Споделете лесно и бързо тази публикация

Долната камара на парламента на Холандия одобри във вторник решение, с което се легализира производството на марихуана в страната и се определя как правителството да го контролира. Това, обаче, не е гаранция, че ще има закон и той ще влезе в сила, тъй като съпротивата в горната камара е много силна.

Прокуратурата също е против с мотивите, че подобен режим противоречи на международни договори и споразумения. Освен това повечето от марихуаната, отглеждана незаконно в страната, се изнася и новият закон няма да реши този проблем.

С крехко мнозинство от 77 срещу 72 депутатски гласа бе решено собствениците на заведения, където може да се закупи и консумира марихуана за удоволствие (т.нар. coffee shops), да имат право да купуват стоката си от лицензирани производители. Системата ще е затворена за външни клиенти.

Вносителката на проектозакона Вера Бергкамп се надява така да се ликвидира конфликтът да има законна продажба на марихуана, а произходът ѝ да е неясен.

В Холандия разрешителни за coffee shop издават общините и десетки общински съвета от цялата страна призоваха да се узакони и регулира отглеждането на марихуана. Пред министъра на правосъдето 25 от тях кандидатстваха за разрешение да експериментират с легално отглеждане и доставка.

По официални данни през 2015г. полицията е унищожила над 5800 плантации. Това прави по 16 обекта на ден, но въпреки това властите изчисляват, че са премахнали едва около 20% от реалните места за производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *