Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Министерството на културата обяви четири директорски конкурса, включително за Националния исторически музей

Министерството на културата обявява конкурси за редовни директори на четири институции, включително Националния исторически музей (НИМ) и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщава ведомството на своя сайт.

От днес до 22 март министерството приема документи за местата в НИМ, НИНКН, Националния музей „Шипка Бузлуджа“ и музея „Борис Христов“ в София.

В началото на мандата си служебният министър Рашко Младенов обеща конкурси за всички институти в системата на министерството, които се управляват от директори с изтекли мандати, и такива, назначени от министри „до провеждане на конкурс“. НИМ и НИНКН бяха два от най-невралгичните, като директорът на историческия музей Божидар Димитров последно е печелил конкурс за поста си през 2007 г.

В подобно положение остават Националният филмов център, който за няколко години смени няколко служебни директори, Националното музикално училище „Л. Пипков“ и редица музеи из страната.

Според Закона за закрила на културата и Закона за културното наследство директорските места се заемат след конкурс за срок от 4 години, в случая на музеите – 5. Въпреки това предният министър Вежди Рашидов твърдеше, че няма законоустановен срок за обявяване на конкурси и редица музеи се управляваха от избрани от него изпълняващи длъжността директори.

Между негативите на тази практика е и липсата на дългосрочна визия за управление, която всеки кандидат трябва да защити с кандидатурата си за поста. Проблематична бе и практиката на министерството да не оповестява назначените в комисиите за конкурси лица, нито тяхното гласуване и мотивация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *