Болниците натрупаха над половин милиард лева дългове

Споделете лесно и бързо тази публикация

Болниците у нас са затънали до гуша в борчове. Задълженията на лечебниците надхвърлят половин милиард лева и то още към декември м.г. Най-зле са държавните, на които се пада повече от 80% от сумата. Те имат неразплатени 417 млн. лева. Борчовете на общинските болници пък са 91 млн. лева. Това сочат данните на Министерството на здравеопазването.

Само за последното тримесечие на 2016 г. дълговете са нараснали с 8,57%, което е близо 33 млн. лева. Голям дял от тях се пада на просрочените задължения. Над 21 млн. просрочия има МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора, 18,39 млн. са на СБАЛХЗ, 16,43 млн. – УМБАЛ “Александровска”, 14,02 млн. са на “Пирогов”, над 12 млн. – на МБАЛ Бургас. Сред държавни болници с най-големи дългове са УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора, УМБАЛСМ “Пирогов”, СБАЛХЗ, МБАЛ Пловдив, МБЛАЛ Бургас, СБАЛ по Онкология, УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. При болниците с общинско участие най-голяма задлъжнялост имат лечебните заведения в София град – над 11,5 млн. лева, област Силистра – където болниците в Тутракан и Дулово са с дългове от 8,1 млн. лева, област Пловдив – 7,84 млн. лева, област Велико Търново – с над 6,7 млн. лева, област Благоевград – над 5,9 млн. лева.

Министерство на здравеопазването е поискало от държавните и общински болници детайлна информация за натрупаните дългове и просрочията по тях. Инициирани са срещи с ръководствата и акционерите в лечебните заведения с цел в кратки срокове да бъдат обсъдени мерки за преодоляване на проблема и ограничаване на дълговете, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов, предаде БГНЕС.

“Основната ни задача е да намерим варианти за оптимизиране на медицинските дейности, анализ на разходите, засилване на контрола и реализиране на целеви инвестиции. В същото време целта е да се гарантира достъпът и качествено здравеопазване за хората. Анализът дотук показва, че някои от болничните заведения имат пропуски в управлението и това налага вземането на решения за някои промени с цел оптимизиране разходването на публичен финансов ресурс за здравеопазване”, каза още Гайдов.

“Направихме пълен анализ и беше констатирано сериозно изоставане в приемането на някои много важни нормативни актове, които касаят различни аспекти на българското здравеопазване и опазването на общественото здраве”, коментира зам.-министърът. За периода на мандата на служебния кабинет ще бъдат приети някои от най-спешните наредби с цел да бъдат преодолени най-важните пропуски. За останалите нормативни актове ще бъде оставен точен план-график на следващия кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *