ЕС пак се кани да отреже свободното пътуване на американците

Споделете лесно и бързо тази публикация

Европейският парламент ще приеме следващата седмица резолюция по въпроса с визите, изисквани от САЩ за гражданите на някои държави от Европейския съюз, сред които е и България. Възможно е евродепутатите да призоват Европейската комисия временно да върне визите за американските граждани, за да насърчи Вашингтон да отмени визите, изисквани за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, гласи официалното съобщение на ЕП.

В началото на месеца групата на социалистите и демократите в ЕП призова ЕС отново да въведе визи за гражданите на САЩ. През декември миналата година ЕК представи доклад, в който се отчете липса на напредък по преговорите с Вашингтон за премахването на визите за някои граждани на ЕС.

“Премахването на визовия режим със САЩ остава приоритет за ЕС”, заяви по-рано еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той обеща въпросът да остане на дневен ред и при новата администрация във Вашингтон.

ЕК заяви официално, че връщането на визите за граждани на САЩ би имало значителни отрицателни последици за политиката, търговията, туризма и икономиката на Евросъюза.

Аврамопулос уточни, че ако ЕК върне визите за американските гражданите за една година, това би лишило европейската икономика от 6,8 млрд. евро, би довело до загубата на 140 000 работни места в европейската туристическа индустрия и до спад от 22% в броя на американците, посещаващи Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *