24 деца на бежанци в детските градини, 119 – в училищата

Споделете лесно и бързо тази публикация

В момента 24 деца на бежанци са приети в детски градини у нас. Паралелно с това 119 са започнали да участ в училищата. Това сочат данните на образователното министерство. Не всички обаче се учат добре. Първия срок не са завършили 6 от децата на бежанци, съобщи министърът на образованието Николай Денков, предаде БНТ.

Образователната ни система обаче среща определени проблеми. В повечето случаи децата нямат документ за завършен образователен етап, затова често е трудно да се прецени в кой клас да бъдат записани. Министърът посочи, че се подготвя наредба, която да даде ясен механизъм за проверка на знанията им.

Въпреки езиковата бариера, децата се справят добре, смятат учителите. В повечето случаи проблемът е, че родителите им не искат да останат в България и затова изобщо не ги записват в училище, посочи още проф. Денков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира в изказването си върху т.нар. непридружени деца – такива, които пристигат у нас, а и в Европа, без родители или близки. По последни данни непридружените деца, които не са обхванати от нашата образователна система, са 972. При положение, че общо 1380 общо са потърсилите закрила в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *