Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

На национален събор Лекарският съюз обсъжда днес бюджета за медицински дейности за 2017 г.

Днес в София ще се проведе съсловния събор на Българския лекарски съюз за обсъждане на Националния рамков договор за 2017 г. С този договор лекарите и здравната каса трябва да се договорят за цените, които касата ще им изплаща за всяка медицинска дейност през годината. Такъв вече беше подписан вчера между касата и Българския зъболекарски съюз, уреждащ цените на денталните дейности за годината.

Преговорите по НРД между представителите на съсловието и на касата се състояха миналата седмица в Министерството на здравеопазването. Там лекарите и държавата постигнаха съгласие в договора да се добавят 74 милиона лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ, а с остатъка от резерва да се покриват другите дефицити.

Друго, за което се договориха БЛС и НЗОК в предварителните преговори е нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента – персонифициран аналитичен финансов документ, издаван при изписването от болница заедно с епикризата, в който да са разписани всички извършени манипулации и техните цени.

Въпреки това дали лекарите ще се съгласят да подпишат НРД за 2017 г. е под въпрос, защото те настояват за още повече пари за болниците, защото задълженията им надхвърлят половин милиард лева. Председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев дори изрази готовността на организацията да съди касата за неизплатени пари към болниците. Условие на съсловната организация за подписване на договора тази година е и да отпадне системата на пръстовия идентификатор в болниците.

Резултати от днешното гласуване на БЛС ще има в късния следобяд.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *