Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикенд

Споделете лесно и бързо тази публикация

Британският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише в. “Метро”.

Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи, които ще се сдобият с още един почивен ден. От друга страна намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове.

Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в щата Юта в САЩ и дала много добри резултати. През 2007 г. държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя.

През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1,36 млн. британски лири от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, щата Юта е намалил с 12 000 тона годишно вредното си диоксидно замърсяване.

В крайна сметка обаче щатът Юта загърбил начинанието през 2011 г., тъй като гражданите се оплакали, че не могат да получат обслужване от държавните служители през петъците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *