Унгария изгражда втора ограда по границата със Сърбия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Унгария започна изграждането на втора ограда по южната си граница със Сърбия. Това обяви говорителят на правителството, като този ход е възможно да засили критиките от страна на някои от партньорите на страната в Европейския съюз, отбелязва “Ройтерс”.

Дясното правителство на премиера Виктор Орбан смята миграцията за една от най-големите заплахи за статуквото в ЕС. Но чиновниците в Брюксел и някои други центрове на ЕС са притеснени от някои от неговите самостоятелни политики.

Комисия към Европейския парламент, например, обсъжда днес състоянието на основните права в Унгария. Орбан беше също така един от малкото държавни ръководители в ЕС, който подкрепи американския президент Доналд Тръмп, който се опитва да построи стена по американско-мексиканската граница.

Ограда с бодлива тел вече беше издигната през 2015 г., когато Унгария беше част от основния маршрут на стотици хиляди мигранти и бежанци.

Страната ефективно блокира този маршрут към Германия, накъдето мнозина се бяха отправили, но според Унгария втора ограда ще направи бариерата по-ефективна и ще задържа мигрантите, докато властите обработват техните молби за убежище.

Въпреки че натискът на границата е далеч от пика си през 2015 г., граничните патрули все още попречват на стотици нелегални мигранти да пресичат границата дневно и ескортират десетки мигранти, които успяват да пробият, уточняват от правителството.

Стълбовете за втората ограда вече са издигнати в близост до граничния пункт Келебия, а строителни материали също са били доставени по цялата граница.

Шефът на канцеларията на Орбан през миналата седмица заяви, че правителство е заделило 38 млрд. форинта (130 млн. долара) за оградата, както и за лагери за задържани на мигранти.

Правозащитни организации като Унгарския хелзинкски комитет и “Хюман райтс уоч” в петък изпратиха жалба до еврокомисаря по миграция Димитрис Аврамопулос относно настоящите практики и предложените законови промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *