Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени

Платформа ”КросЧек” срещу дезинформацията

Съюз от 37 френски медии, подкрепени от Гугъл и международната медийна мрежа „Фърст драфт“, създаде платформа за проверка на факти, наречена „КросЧек“.
Целта е да се борят срещу разпространяването на фалшиви новини, които може да навредят на президентските избори през април и май, предаде Франс прес.

Сайтът „КросЧек“ (http://crosscheck.firstdraftnews.com) дава възможност на партньорите да обединят усилия в откриването на фалшиви новини и да публикуват статии с истинските факти, обясни на пресконференция директорката на „Фърст драфт“ Джени Сарджънт.

В тази платформа партньорите ще могат да правят проверките си обществено достояние.

„Заинтересовани сме от сътрудничество с други редакции, тъй като една-единствена редакция не може да отговори на целия информационен поток“, обобщи Адриен Сенека от в. „Монд“.

Първоначално инициативата ще действа в предизборната кампания, но ако се окаже, че е успешна, ще се използва и по-нататък.

Сред партньорите в нея са големи национални всекидневници като „Либерасион“, „Монд“ и „Фигаро“, регионални вестници, списания, агенция Франс прес, а също Гугъл и Фейсбук.

Очаква се платформата да обедини около 250 журналисти от партньорските медии.

В „КросЧек“ се публикува само информация, проверена от най-малко две редакции. Сайтът посочва дали изходната информация е била фалшива или не, или е било невъзможно да бъде проверена, и уточнява кои редакции са съдействали за проверяването й.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *