20.07.2024

Нигерийски престъпни организации държат трафика на кокаин, минаващ през България.
Това заяви пред БНР Стефан Бакалов от Агенция „Митници“, като посочи, че за последната година на „Летище София“ са заловени 5 килограма кокаин при четири различни случая.

По думите му, в последно време има зачестили опити на български граждани да пренасят кокаин през летища на съседни на България държави.

„Потреблението на кокаин в България не е от най-високите на фона на това, което се случва в останалите държави от Европейския съюз, дори и в Турция“, допълни Бакалов.

Според митничари случаите на опити за трафик на кокаин на „Летище София“ подсказват, че зад тях стои една и съща организация, контролирана от нигерийци:

„Тук става въпрос за международен трафик, за доста голяма организация. Общо взето, трафикът на кокаин, който е свързан с международни картели в България, се върти от нигерийски граждани“, обясни Стефан Бакалов и допълни, че в Агенция „Митници“ засичат и опити за внос на нови за пазара ни видове синтетична дрога от Китай.

„Това е наистина подбиване на пазара, дъмпинг на пазара, който правят наркотрафикантите. Това като тенденция може би ще продължава – да бълват на пазара все повече и по-богата гама от нови наркотични вещества“, каза още служителят на Агенция „Митници“.

Рискови са и полетите от Амстердам заради засечените случаи на опити за трафик на амфетамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *