Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини Свят

Операция на САЩ с наше участие закопча 17 души за измами

Властите на САЩ обвиниха 19 души за участие в сложна международна мрежа за измами и пране на пари, подмамила компании и потребители да се разделят с милиони долари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвиненията са в рамките на проведена международна операция, при която полицията в САЩ, Унгария, България и Израел арестува 17 души, обвинени в пране на пари и измами, съобщи на пресконференция прокурорът за окръг Колумбия Чанинг Филипс.

Представители на министерството на финансите на САЩ и на Федералното бюро за разследване казват, че са разкрили организираните престъпни групи през 2011 година.

Тогава те открили импровизиран кол-център, действащ в хотелска стая във Вашингтон. Престъпниците публикували онлайн фалшиви обяви за продажба на коли, примамвайки клиентите с цени далеч под пазарните.

След като получели депозита, те прекъсвали контактите и изчезвали с парите. По-късно „мулета за пари“ изтегляли средствата и ги пренасяли до „перачници“ в Европа.

Мрежата, обхващаща Европа, Израел и САЩ, е измамила също германски и португалски компании. Те са загубили милиони долари при трансакции през 2014 и 2015 година.

Престъпниците използвали фалшиви имейл адреси, представяйки се за главен изпълнителен директор или президент на компанията. От тяхно име те нареждали на служители от средно равнище да преведат стотици хиляди долари за тайна финансова операция.

Посочените банкови сметки обаче били контролирани от престъпниците, които изчезвали с парите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *