Ангел Бончев представи филма си “Светителят хирург”

Споделете лесно и бързо тази публикация

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората – ако не можеш да направиш голямо добро, направи поне малко добро”, това безсмъртно послание на св. Лука Кримски прозвуча и в София на представянето на новия филм за светеца, направен от журналиста Ангел Бончев.

Освен десетките християни, за да гледа филма дойде и лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който на 24 феваруари отбелязва четири години от възкачването си на патриаршеския престол. Това бе и скромния празник на първосветителя на Българската православна църква. Той даде високата си оценка на автора и режисьор на филма Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ Европа. Пожела и даде своето благословение да продължава да работи на нивата на православието и със следващи душеспасителни филми, като определи работата на Ангел Бончев като апостолски Богоугоден труд.

Резултат с изображение за св. Лука Кримски

„Той не се страхуваше от нищо само и само, за да покаже добротата си – да спаси от тежестта на смъртта своите пациенти. През земния си живот той правеше много чудеса и Бог го прослави и след смъртта му, та да продължат тези чудеса, за да укрепваме във вярата си и да знаем, че в този свят, колкото и трудно да се чувстваме винаги имаме тази небесна защита, която можем да изпросим от тези просияли пред Божия престол, угодници Божии”, каза протосингелът на Софийска св. митрополия отец Ангел Ангелов.

Журналистът Ангел Бончев пък разказа за идеята на филма, посланието и най-вече личното му впечатление и усещане за св. Лука. Той сподели и вълнението от създаването, а и от самото представяне на този дивен светец. Бончев благодари на Негововисокопреосвещенстви пловдивския митрополит Николай, който му е възложил послушанието да създаде филм за свети Лука Кримски. Притеснен от процесите в здравеопазването и това, че човек е свеждан до клинична пътека и пръстов отпечатък , владиката е пожелал да бъде показано делото на свети Лука и в България като светията да бъде пример за всички лекари и това как те чрез примера на свети архиепископ Лука да се отнасят към страдащите , както светителят хирург наричал своите пациенти.

Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Свързано изображение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *