Българи се пробудиха с хоро на националния празник на България

Споделете лесно и бързо тази публикация

Уникалната атмосфера на българското единение събра стотици в столичния парк „Заимов”, където с хоро беше отбелязан Националният празник на България. Най-позитивната инициатива за тази година е дело на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“.

а2
Столичани и гости на София дойдоха в парка, за да отбележат заедно празника. В красотата на фолклора, хванати за ръце се потопиха българи от всички възрасти и дори цели семейства. Паркът се изпълни с хиляди озарени лица – ефект, който е неизменна част от магията на българските ритми. Сърцата им открадна българската народна музика, пресътворена от майсторството на танцов клуб “Витоша”, “Тъпани и гайди”, “Да танцуваме заедно”, фолклорният изпълнител Ана Мария Трайкова и певицата Галияна Арсова.

а3
„Пробуждане с хоро“ цели да възроди българския дух. „С тази инициатива искаме да кажем, че българите имаме национално самочувствие, че фолклорните ни традиции са живи, че българските ценности са нещо, с което можем да се гордеем. Искаме да провокираме всички българи, които са дошли тук, да се присъединят към общото родово хоро на обединението. Така ще включим енергийния поток помежду си и ще изразим с всичко това обич, толерантност, единение”, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”.

„Хорото не е само танц, то е магически ритуал, символ на единението и символ на космическата енергия. Винаги е било онова самобитно творчество, което е задържало енергията на българското общество. В него е вплетен особен заряд. Хорото е ценността, която свързва българите и ги кара да пренебрегнат своите житейски проблеми”, посочи г-жа Кирилова.
Зарядът на този магичен ритуал днес разпали и обедини българи в около 30 места в страната и чужбина. Освен в София, хора има и в Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора и др. А от чужбина българската позитивна лавина заля и САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия и др.

а4
Всички заедно направихме тази магия на единението и така за пореден път доказахме, че примера на предците не е угаснал, че гордостта и отговорността пред бъдещето също няма да угасне, защото сме заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *