На Националния празник пожертваха Национален парк “Пирин”, алармират еколози

Споделете лесно и бързо тази публикация

На Националния празник пожертваха Национален парк “Пирин”, алармират от Коалиция от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината. На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като “няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве”, цитират природозащитниците.

Проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ отдосегашната, алармират природозащитниците. В документа се разрешава сеч в горите върху 60% от площта на парка, припомнят еколозите.

Според тях, от Министерството на околната среда и водите са пренебрегнали решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Служебният министър Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо “с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите”.

Природозащитниците питат как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите. И какви са тези държавни и обществени интереси, които министърът твърди, че защитава, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид?

Инициативата продължава на интернет адрес wwf.bg/pirin, зоват еколозите.

До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване на новият документ се взимат точно преди три почивни дни.

Призоваваме министър Костова и служебното правителство незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос, завършва писмото от коалицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *