Герджиков: Вече се купуват гласове за изборите

Споделете лесно и бързо тази публикация

Вече имаме сигнали за купуване на гласове в Северозападна България, каза служебният министър-председател Огнян Герджиков по БНР.
Той отбеляза също, че едно от нещата, с които се гордее, е готово постановление, което в момента е в съгласувателна процедура, с което се намалява фискалната тежест върху бизнеса.

“Става дума за Агенцията по вписванията, където таксите не бяха съобразени с разходите, които са необходими за съответното действие и се получаваха в много големи диспропорции, едни скрити данъци”, обясни служебният премиер.

“Това ще бъде една свежа глътка въздух особено за дребния и средния бизнес, тъй като действително там се реализираха едни приходи не съвсем коректно. В момента една работна група прави нещо също много полезно за намаляване на бюрократичните пречки. За да не трябва да обикаляте от гише на гише като цветарка за едно нещо, а просто с едно подаване на заявление в една служба, да е задължение на държавната администрация да извърши всичко необходимо и накрая да получите резултата, към който се стремите“, каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер съобщи, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на Националната програма за саниране.

„Става дума за злоупотреба с парични средства. изключително некачествени материали се влагат на завишени цени. За всичко това ще бъдат сезирани съответните органи“, посочи той.

Проф. Герджиков съобщи, че се работи по сигналите за купуване на гласове.

„Всяка седмица събирам МВР, всички служби, за да се отчитат всяка седмица какво става – проверки по места, мобилизации. Това е една от амбициите ни – да направим едни честни и прозрачни демократични избори доколкото е възможно. Много съм амбициран да покажем, че можем да осъществим такива избори. До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамящи България практики“, коментира той.

Според него основното е дали изборите ще бъдат проведени прозрачно, честно и демократично.

Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували – това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган който се произнася – това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите, допълни проф. Герджиков.

„Защо смятате, че е нещо нередно да бъде назначен началник на Генералния щаб при положение, че към момента нямаше такъв? Имаше временно изпълняващ длъжността. Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си“, каза проф. Герджиков във връзка с промените по високите етажи на властта.

Той коментира и евентуалното влизане на България в еврозоната.

„Това са само едни предварителни проучвания. Ангажирах доста експерти. Самият факт, че се повдига този въпрос, той е много ценен. В тази дискусия ще се види кога ние бихме могли евентуално да потърсим тази политическа протекция от европейските страни, за да може да подадем нашата молба за влизане в еврозоната. Не е амбиция това да стане до края на този кратък мандат. Просто се повдига един въпрос, който трябва да се дискутира и трябва да се намери точното решение в един следващ момент“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *