САЩ спира ускорената обработка на визи за чуждестранни работници

Споделете лесно и бързо тази публикация

Правителството на САЩ временно спира процедурата по ускорена обработка на работни визи H-1B, които обикновено се използват от американските компании за наемане на чуждестранни работници.

Макар този ход да се счита като опит на президента Доналд Тръмп да пази работните места само за съгражданите си, според Службата за американско гражданство и имиграция на САЩ мярката има за цел единствено да облекчи работата на служителите в тези бюра.

Визата за H-1B се издава на десетки хиляди висококвалифицирани чуждестранни граждани всяка година, но от 3 април кандидатите вероятно няма да получават необходимия документ толкова бързо и лесно. Очаква се процедурата да бъде спряна за 6 месеца. Такива пропуски обикновено взимат учени, инженери, компютърни програмисти или други кадри, чиято работа изисква високоспециализирани знания.

Съединените щати пускат 85 000 визи H-1B ежегодно, повечето от които са „разграбени“ от индийските аутсорсъри, чиито служители запълват липсата на инженери в страната. Чрез ускорената процедура документ за влизане в Щатите се получава за 15 дни срещу допълнително заплащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *