ЦИК определи броя на секциите в чужбина

Споделете лесно и бързо тази публикация

371 секции в общо 70 държави в чужбина. След дълго заседание снощи Централната избирателна комисия определи секциите зад граница за изборите на 26 март. Най-много ще са във Великобритания – 58 на бр.

В Турция, където със заявления поискаха да гласуват над 19 000 гласоподаватели, ще има 35 секции – както изисква Изборния кодекс за държавите извън Европейския съюз. Същият е броят секции в Съединените щати.

В 13 секции сънародниците ни ще гласуват в Германия, в 21 в Гърция, 15 във Франция.

В девет държави – Етиопия, Северна Корея, Монголия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан и Индонезия – няма да се проведат избори. Причината е липса на достатъчно заявки и/или извънредно положение и непредвидима обстановка.
ЦИК припомни, че тези, които не са подали заявление за гласуване извън страната или са в списъка на неуспешно подадените заявления, могат да упражнят правото си на глас в изборния ден в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред секционната избирателна комисия.

В 9 страни няма да бъдат разкривани секции.

“С оглед и постъпилите писма от Министерство на външните работи – това са Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, където има висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасност при организирането на изборния процес, а за други държави, каквито са Етиопия, КНДР, Монголия, Пакистан и Индонезия, поради изключително малкия брой български граждани и съответно извънредното положение, например – в Етиопия, където има трудности в комуникациите и непредвидима обстановка, която би могла да създаде също риск за българските граждани и за осигуряването на изборния процес”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *