Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Поптодорова: Ще съдя всеки за медийната вакханалия срещу мен

В последната седмица името ми е замесено в международен дезинформационен скандал, за чиято ожесточеност и мащаб се оказах неподготвена, заяви Елена Поптодорова.
Бившият посланик на България в САЩ направи специално изявление за БТА, след като миналата седмица полската полиция съобщи, че е била задържана и глобена за кражба на козметика за близо 400 евро на летището във Варшава.

Тя вече отрече да е извършила кражба и заяви, че не би заложила репутацията си за подобно нещо, тъй като може да си позволи подобни покупки. Поптодорова първо обясни, че става дума за „нелеп инцидент“, но не спомена, че е станал три дни преди задържането й.

В днешното си изявление тя обяснява как се е случило това:

„Преди полет до България по невнимание след внезапен телефонен разговор, свързан с 90 годишната ми майка, у мен, на борда на самолета, е останала стока от безмитен магазин. Три дни по-късно, при моето обратно кацане във Варшава, възстанових стоката, както и платих дължима за деянието си глоба. Полските летищни власти са знаели моята самоличност часове след като е установена липсата на стоката, имали са и достатъчно информация, че ми предстои обратен полет след дни. При завръщането ми те изрично поискаха от мен да се легитимирам с дипломатическия си паспорт.

Последвалата медийна вакханалия в България, която не пожали името ми, стигна до там да ми приписва несъществуващи болести (много от коментиращите твърдяха, че тя е клептоманка – б.р.) и дори разрови дълбоките лични рани около паметта на детето ми. Отзвукът от нея е налице и в медии в Полша, Русия, Америка, Израел.

Твърдо съм решила да съдя всеки, който прекрачи границите на етиката и допуска разпространението на откровени лъжи за мен и семейството ми.

Моята дейност през последните повече от 40 години е публична. Работила съм цял живот за авторитета и достойнството на България. Заемала съм принципни позиции в интерес на държавата, които са били в разрез с интересите на местни и международни кръгове, които биха искали да имат задкулисно влияние у нас.

В момента се намирам във Варшава, а в края на тази седмица ще бъда в България и ще говоря пред български медии от първо лице“.

След избухването на скандала Поптодорова подаде оставка като като директор на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК), който оглавяваше от септември миналата година.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *